Samsam Kookt met aandacht voor mens en milieu. Al onze voedsel keuzes baseren we op vier ingrediënten: Smaak, milieu impact,
voedzaamheid en sociaal belang.
Smaak, ons hoofdingrediënt. Samsam Kookt heerlijke gerechten waarvan je smaakpapillen gaan dansen. De voedselproducenten met wie wij samenwerken creëren hun product met aandacht en liefde. Hetzelfde doen wij als we hiermee koken. Dit proef je terug op jouw bord. Voor smaak kiezen wij waar mogelijk voor lokaal en anders voor biologisch. Lokale groenten worden geoogst wanneer ze rijp zijn. En rijp betekent meer smaak. Daarom kopen we onze groenten en fruit waar mogelijk bij stadstuinen van Utrecht Natuurlijk, de Korenmaat, Bidfood of bij boeren in Nederland. Als er weinig oogst is kopen we ook in bij Nederlandse voedsel ondernemers die een lokaal product produceren.
Samsam Kookt zoveel mogelijk volgens de natuurvoeding: Dat wil zeggen met respect voor mens, dier en milieu. Gericht op het voeden van ons lichaam in plaats van vullen. Sinds Eva de opleiding Natuurvoeding van de Groene Kookacademie volgt kookt Samsam steeds meer volgens deze visie. Dit proef je terug in de verse en volwaardige vegetarische gerechten bestaande uit variatie in groenten en textuur, voedingswaarde uit granen, eiwitten en peulvruchten en de juiste toepassing van kooktechnieken om deze voedingsstoffen te behouden.
Lokaal, seizoensgebonden en vers voedsel vermindert de milieubelasting: Er is minder CO2 uitstoot door koeling en transport, minder (plastic) verpakkingen en seizoensgebonden groenten worden niet geteeld in energie slurpende kassen in het midden van de winter. In plaats daarvan telen lokale producenten gewassen die de winter kunnen overleven met minimaal zonlicht. Zo maken ze optimaal gebruiken van natuurlijke hulpbronnen. Samsam Kookt vegetarisch omdat een groot deel van de milieubelasting het gevolg is van voedselproductie. De helft van die belasting wordt veroorzaakt door veeteelt. Voor het houden van vee is er veel water, land en voer nodig. Dieren stoten broeikasgas uit en voor het verbouwen van veevoer is veel landbouwgrond nodig met ontbossing als gevolg. De impact van noten, ei en peulvruchten ligt veel lager. Daarnaast lijden dieren in de huidige vee-industrie, omdat ze in korte tijd zoveel mogelijk moeten produceren of groeien. Samsam Kookt daarom liever met groenten, granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten.
Samsam kookt vindt dat een voedzame maaltijd voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom doneren wij in samenwerking met onze klanten eten aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Wij geven onze klanten de keus een klein bedrag extra te betalen. Met deze donatie en onze tijdinvestering koken wij ieder kwartaal gratis maaltijden of een buurtdiner. Dit doneren we aan dakloze centra of andere groepen mensen die niet het geluk hebben elke dag een voedzame maaltijd te kunnen eten. In samenwerking met het Leger des Heils en Buurtbuik zorgen we dat het eten goed terecht komt. Zo werkt Samsam Kookt samen met haar klanten op kleine schaal mee aan een eerlijke voedselverdeling.
Voor elke catering koopt Samsam haar groenten, smaakmakers en producten in bij verschillende aanbieders.
Samsam zet zich op kleine schaal in voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Het blijft echter een uitdaging om de ‘juiste’ keuzes te maken in zo een complex systeem. Want wat is de juiste keuze? Ga je voor lokaal, een term die hip is en goed verkoopt? Of voor falafel die door een Syrische man in Utrecht is gemaakt en daar bekend staat om zijn goede falafel maar wel kikkererwten van ver weg gebruikt? Mogen we nog wel koken met smaakmakers als soja, tomatenpuree, kokosmelk en specerijen? De specerijen keten is lang, met veel tussenhandelaren en kwaliteitsverlies.
Maar zonder specerijen, geen smaak!
Samsam wil transparant zijn over haar voedselkeuzes. We koken zoveel mogelijk seizoensgebonden, lokaal en met duurzaam geproduceerde producten. Maar bij een catering voor 300 gasten kopen we liever voorgesneden biologische uien in dan vijf uur kwijt te zijn aan het wassen, snijden en drogen van onze tranen.
Samsam: Een oud woord voor samen, allebei, hetzelfde. Samsam staat voor samen delen, samen spelen, samen leren, samen verantwoordelijk voor een duurzame wereld en vooral samen eten. Onze missie: Samen eten we de wereld een stukje beter!
Eva is het culinaire brein achter Samsam. Tijdens haar master International Development Studies en werk bij Stichting Move en Abrona, kookte ze als bijbaantjes bij het Louis Hartlooper Complex en later bij Restaurant Landhuis in de stad. Ze merkte hoe ze haar creativiteit en avontuurlijkheid kwijt kan in het koken. Dus toen Fleur op haar pad kwam met de vraag samen een bedrijf te starten was de keuze snel gemaakt! Of naja, voor wie Eva kent, na maanden piekeren was de keuze snel gemaakt ;)
Fleur zorgt ervoor dat Samsam Kookt op rolletjes loopt. Na het afstuderen aan de Kunstacademie was het haar droom om te ondernemen. Dit is voor Fleur de manier om het heft in eigen handen te nemen en een positieve impact te maken. Wat is er leuker dan met je werk mensen blij maken met lekker en voedzaam eten? Met haar achtergrond in de kunst denkt ze het liefst creatief na over de presentatie van eten en zorgt zij ervoor dat alles tot in de puntjes wordt verzorgd. Toen Fleur voor het eerst bij Eva aanschoof aan tafel wist ze: met haar (eten) wil ik een bedrijf starten!
Bedankt voor uw bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het versturen van uw bericht.
Probeer het later nog eens.